Kategorie
 
 
 
 
 
Praní

Jak odstranit žluté skvrny od potu?

Máte rádi bílé trička či šaty? Nejednou vás už nemile překvapily žluté fleky od potu, kterých se neumíte běžným vypráním oblečení zbavit? Žádná tragédie, třeba jen vědět jak se jednoduše zbavit žlutých skvrn od potu. Poradíme vám, jak jednoduše vyprat žluté skvrny od potu pomocí prostředků, které najdete v každé domácnosti.

Jak odstranit žluté skvrny od potu?

Už nikdy více nemusíte vyřadit bílá trička, na kterých se objevily fleky od potu, které běžným způsobem nešly vyprat. Ukážeme vám jak na pevně ulpívající skvrny od potu pomocí přírodních prostředků. Nejde pouze o způsoby jak odstranit zápach potu z oblečení, ale také jak odstranit navždy fleky od potu z vašeho oblíbeného bílého trička. Pojďme si tedy společně ukázat pár triků, jak odstranit resp. vyčistit skvrny od potu rychle a jednoduše.

 

fleky od potu

Vlažná voda a tekutý prášek

Rychlým a jednoduchým řešením žluté skvrny od potu na halence, tričku, či košili je hned po příchodu domů, oblečení namočit do vlažné vody s trochou tekutého pracího prášku. Nechte chvilku působit, pak properte v čisté vodě a dejte sušit. Pozor, pokud jde o barevné oblečení vyberte prací prostředek určený na konkrétní typ prádla: barvené, tmavé, sportovní oblečení. Kromě tekutých pracích prostředků můžete použít i účinnější odstraňovače skvrn. Frosch Bio odstraňovač skvrn na bílé a barevné prádlo, šetrný k barvám, vhodný pro všechny textilie kromě hedvábí. Před praním ho naneste na žluté skvrny od potu a nechte působit 10 minut. Následně klasickým způsobem vyperte.

 

Frosch Bio odstraňovač skvrn

Ocet

Ocet najdete snad v každé kuchyni a je opravdu účinný. Sílu octa poznaly už naše babičky. Stačí když si připravíte roztok z 1 litru čisté vody a 3 lžic octa. Dobře roztok promíchejte. Na několik hodin do toho namočte oblečení se skvrnami od potu. Potom oblečení běžně vyperte na klasický program s práškem a aviváží.

 

Mýdlo

Běžné mýdlo si také skvěle poradí se špinavým prádlem. Stačí když naplníte vědro horkou vodou, nahrubo do něj nastrouhejte jádrové mýdlo a prádlo v tom nechte asi půl dne. Použít můžete například: Dr. Beckmann žlučové mýdlo Aloe Vera , které je šetrné k pokožce a pro příjemný pocit je lehce navoněné přírodní citronovou vůní. Potom ho vyperete běžným způsobem.

 

Dr. Beckmann žlučové mýdlo Aloe Vera

Kyselina citronová

Kyselinu citrónovou jako šikovného pomocníka v boji proti skvrnám od potu lze ovšem použít pouze na bílé oblečení. Do horké vody nasypte 10 gramů kyseliny citrónové a dobře vše promíchejte. Bílé oblečení namočte na 45 minut a pak jej běžným způsobem vyperte v pračce.

 

Jedlá soda 

Se zaschlými skvrnami si hravě poradí jedlá soda. Skvrnu namočte do vody a následně jedlou sodu naneste přímo na dané místo. Nechte působit přes noc. Pak už jen klasicky vyperte v pračce.

 v boji proti skvrnám od potu

Aspirin

Možná to zní neuvěřitelně a slyšíte to poprvé, že výborný lék při různých bolestech také může být velkým pomocníkem v boji proti skvrnám. 2 tabletky aspirinu rozdrťte v šálku horké vody a pak připravený roztok nalijte přímo na skvrny. Nechte působit asi 2 hodinky a potom vyperte běžným způsobem v pračce.

 

Prostředek na nádobí

Dokonce i klasický prostředek na nádobí může pomoci s odolnými žlutými skvrnami od potu. Stačí když nalijete saponát na skvrnu, rozetřete a necháte působit 30 minut. Potom vypláchněte a oděv vyperte v pračce jako obvykle..

 

Sůl

Netřeba zapomenout na účinnou zbraň proti flekům od potu, kterou je sůl. Najdete ji téměř vždy a všude. Stačí když v 1 litru vody rozmíchejte hrst soli a oblečení do toho namočíte na celou noc. Následně už jen běžně vyperete v pračce.

 

Kypřící prášek do pečiva

Nejen do pečení využijete prášek do pečiva. Dobře odstraňuje zaprané skvrny od potu i deodorantu. Stačí když nasypete 2 balíčky kypřícího prášku do pečiva do kbelíku s 5 litry čisté vody. Voda by měla mít teplotu asi 50 ° C. Důkladně promíchejte, aby se prášek rozpustil a potom do něj vložte oblečení. Nechte namočené oblečení v roztoku působit asi 40 minut a nakonec klasicky vyperte v pračce.

 

skvrny od potu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze