Kategorie
 
 
 
 
 
Praní

Jak odstranit mastné skvrny na oblečení?

Tento problém zná většina, jak rychle odstranit mastnou skvrnu z oblečení doma, abyste nepoškodili oblíbené oblečení. Naštěstí existují účinné a jednoduché doporučení, jak vyčistit mastný flek na oblečení. Mezi nejjednodušší způsoby jak odstranit mastnou skvrnu z džínoviny a pleteného oděvu patří tyto mastné fleky vyprat běžným čisticím prostředkem na běžné praní oblečení, a skvrna by měla zmizet.

Jak odstranit mastné skvrny na oblečení?

K odstranění mastné skvrny ze semišového a vnějšího oděvu jako z ovčí kůže, nubuku, je nutné provést chemické čištění. Pokud najdete na oblečení starý zaschlý matný flek z oblečení je mnohem obtížnější, proto čištění neodkládejte. Přečtěte si užitečná doporučení, jak se zbavit mastných fleků na oblečení jednoduše a rychle.

 

Odstranění mastných skvrn pomocí odstraňovače skvrn

Odstranění mastných skvrn pomocí odstraňovače skvrn

Můžete použít odstraňovače skvrn, které Vám pomohou zbavit se čerstvé skvrny mastnoty na oděvech. Pozor, nepoužívejte příliš koncentrovaný roztok odstraňovače, aby se látka, kterou chcete zbavit mastného fleku nepoškodila. Vyzkoušejte Ariel univerzální gelový odstraňovač skvrn, odstraňuje mastné skvrny, skvrny od vína, skvrny od potu, bláta, čokolády, čaje, kávy, trávy, šťávy, olejové skvrny a zaschlé skvrny. Nejdříve otestujte produkt na malém kousku tkaniny. Pamatujte na to, že mastné skvrny z barevných textilií je třeba odstranit opatrně, protože během čištění mohou ztratit barvu a znehodnotit se. Na starší mastné skvrny použijte Dr. Beckmann odstraňovač skvrn mazivo a olej odstraňuje skvrny od dehtu, krémů na bot, saze a mnoha dalších.

 

Jak doma odstranit mastné fleky z oblečení?

Jak doma odstranit mastné fleky z oblečení?

Ocet

Ocet se zřejmě najde v každé domácnosti. Užitečný způsob, jak odstranit staré mastné skvrny z oblečení, je použít roztok octa s vodou, který si připravíte v poměru 1:1. Následně namočte mastnou skvrnu na oblečení v tomto připraveném roztoku na několik hodin a poté opláchněte.

 

Mýdlo na praní

Mýdlo na praní, které je známé schopností odstranit mnoho nečistot a typů skvrn na oblečení. Stačí si vzít prací mýdlo na prádlo např: Heitmann žlučové mýdlo na skvrny. Důkladně nanést na skvrnu a nechat působit asi hodinu. Následně opláchnout čistou vodou. Odstranit starší mastné skvrny napoprvé se nemusí podařit, proto musíte postup opakovat, dokud mastný flek nezmizí.

 

Heitmann žlučové mýdlo na skvrny

Dětský pudr

Stačí, když na mastnou skvrnu nanesete dostatečné množství dětského pudru. Nechte působit několik minut. Následně pomocí staré zubního kartáčku skvrnu jemně vyčistěte. Odolnější mastné fleky na oblečení můžete i prokartáčovat tekutým odstraňovačem skvrn. Dávejte pozor, abyste zasáhli pouze skvrnu a ne látku kolem ní.

 

Kypřící prášek nebo jedlá soda

Kypřící prášek nebo jedlá soda

Téměř všichni doma máte tyto 2 prášky, které jsou velkými pomocníky nejen v kuchyni. Prášek na pečení nebo soda. Sodu dejte do misky a smíchejte s trochou vody. Vzniklou pastu naneste na mastnou skvrnu na oblečení a nechte chvíli působit. Poté opláchněte pod tekoucí vodou a vyperte běžným způsobem v pračce.

 

Přežehlení

Přežehlení mastne skvrny

Přežehlení žehličkou funguje i na mastné fleky. Mastné místo na oblečení podložte papírovými ubrousky nebo můžete použít i noviny. Předtím se ještě ujistěte, že máte žehličku čistou a nechte ji jemně nahřát. Potom několikrát mastnou skvrnu přejeďte, dokud zcela nezmizí. Pokud se vám zdá, že mastný flek nemizí z oblečení, dejte noviny či papírové ubrousky i mezi tkaninu a žehličku.

Pozor! Nikdy nevkládejte silně znečištěné prádlo mastnotou ihned do pračky. Rozpuštěný olej z fleku by mohl na bubnu vytvořit mastný povlak, který by mohl poškodit textilie při dalším praní.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze