Kategorie
 
 
 
 
 
Zdravé stravování

Pozitivní účinky hořké čokolády na zdraví

Milujete čokoládu? Ne, nemusíte se cítit provinile, pokud jste právě snědli kousek hořké čokolády. Objasníme vám, jaké pozitivní účinky na zdraví má hořká čokoláda. S konzumací hořké čokolády se pojí řada zdravotních výhod. Zbavíme vás přesvědčení, že čokoláda má hlavně podíl na přibírání na váze. A odpovíme na otázku: Je čokoláda vůbec zdravá?

Pozitivní účinky hořké čokolády na zdraví

Je poměrně známo, že popularita konzumace čokolády vzrostla v období po objevení Ameriky. Kdysi luxusní delikatesa je nyní dostupná v mnoha obměnách, příchutích, tvarech pro širokou veřejnost. Díky své sladké chuti si získala miliony příznivců po celém světě.

 

Víte jaké jsou pozitivní účinky tmavé čokolády na zdraví?

Víte jaké jsou pozitivní účinky tmavé čokolády na zdraví?

Mnohým se spojuje čokoláda, kvůli vysokému obsahu cukru a tuku s možným negativním vlivem na akné, vznik obezity, cukrovku, vysoký krevní tlak, ischemickou srdeční chorobu. Věděli jste však, že výzkumníci Nizozemského lékařského věstníku poukázali na pozitivní účinky hlavní složky kakaa na zdraví. Aktivní fenolové sloučeniny kakaa pozitivně ovlivňují eliminaci oxidačního stresu, regulaci krevního tlaku a aterosklerózu. Změnili, tak názor lidí na čokoládu a negativní pohled na její konzumaci. Platí přitom, čím vyšší obsah kakaa, tím více pozitivních účinků na zdraví. Ideální volbou se proto stává 99% hořká čokoláda, ze které umíte vytěžit maximum prospěšných účinků. Stává se, že sametová chuť tmavé čokolády s 99 %, 90 %, 80 %, 70 % podílem kakaa prostě neosloví mlsný jazýček. Vybrat si můžete tak zlatou střední cestu. Hořká čokoláda Lindt s mnoha možnostmi příchutí si získá přízeň i vybíravé labužníky. Velmi oblíbená je Lindt Excellence hořká čokoláda Slaný karamel s kousky karamelu a mořskou solí. Podíl kakaa v hořké čokoládě nejméně 47 %.

 

Lindt Excellence hořká čokoláda Slaný karamel s kousky karamelu a mořskou solí

 

Chcete-li obdarovat své blízké kolekcí sametové hořké čokolády sáhněte po Lindt Thins Dark plátcích hořké čokolády. Přinášejí výjimečnou chuť švýcarské čokolády s 52% podílem kakaa.

 

Lindt Thins Dark plátcích hořké čokolády

 

Další pozitivní účinky vysoce procentní čokolády na zdraví

Další pozitivní účinky vysoce procentní čokolády na zdraví

Projdeme si ještě ve zkratce ostatní prospěšné účinky hořké čokolády na zdraví a důvody, proč byste mohli konzumaci hořké čokolády považovat za zdravou.

 

  • Cholesterol: Studie publikovaná v časopise The Journal of Nutrition uvádí: „Pravidelná konzumace čokoládových tyčinek obsahujících PS (rostlinné steroly) a CF (kakaové flavanoly), jako součást nízkotučné diety, může podporovat kardiovaskulární zdraví snížením cholesterolu a zvýšením krevního tlaku.
  • Nemoci srdce: BMJ byl publikován výzkum, který naznačuje, že konzumace hořké čokolády by mohla pomoci snížit riziko vzniku srdečních chorob o 1/3.
  • Kognitivní funkce: Věděli jste, že vědci Harvardské lékařské fakulty navrhli, že pití 2 šálků horké tmavé čokolády denně? Mělo by to přispět k udržení zdraví mozku a snížit ztrátu paměti u starších lidí.
  • Mozková příhoda: Vědci z Kanady zjistili, že konzumace 1 porce tmavé čokolády se podílí na snížení pravděpodobnosti vzniku mozkové příhody až o 22 %. A pokud konzumujete alespoň 60 g hořké čokolády týdně, snižujete si riziko úmrtí na mrtvici o 46 %. A časopis Heart uvádí, že pokud sníte až 100 g tmavé čokolády denně výrazně snižujete pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění a mozkové příhody. Ano, čtete správně.
  • Růst plodu: Chcete-li podpořit fetální růst a vývoj plodu, tak snězte 30 g kvalitní hořké čokolády denně.
  • Atleti: časopis The Journal of International Society of Sports Nutrition naznačuje, že tmavá čokoláda by mohla zvýšit dostupnost kyslíku během kondičního tréninku a přispět tak ke zlepšení atletického výkonu sportovců.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze