Jak vyčistit troubu + tipy a rady
V každé domácnosti se v kuchyni pochopitelně používá pečicí trouba. Zda se používá pravidelně nebo jen sporadicky, vždy se dříve či později zanese nečistotami. Zůstávají v ní mastné fleky po pečení masa, kdy výpek prská či různé kousky těsta po pečení koláčů. Dalším používáním trouby se tyto mastnoty a nečistoty připalují. Když však přijde na řadu čištění trouby, málokterá hospodyňka se do práce pustí s chutí, a dokonce častokrát její čištění odkládá.
Pokud jste čištění pečicí trouby zanedbali nebo dlouhodobě odkládali, tak věřte, že máte velký problém. Abyste si však ruce úplně nesedřeli, tak vám přinášíme ověřené domácí rady a tipy, jak vyčistit troubu pomocí běžně dostupných surovin nebo také pomocí prostředků k tomu určených.
Zapomeňte na drátěnky
U návodu, jak vyčistit pečicí troubu šetrně a efektivně doporučujeme nepoužívat žádné kovové kartáčky nebo ostré drátěnky. Ty mohou povrch trouby poškrábat a poškodit. Používat byste měli tekuté přípravky, které její jemný povrch nepoškodí. K čištění dvířek z vnitřní strany ze skla můžete použít škrabku, kterou čistíte sklokeramickou varnou desku. Při čištění byste měli chránit také pokožku rukou a proto používejte gumové rukavice.
Domácí tipy jak vyčistit troubu
Čištění trouby provádějte až tehdy, když je dostatečně vychladlá a nehrozí popálení. Nabízíme vám 3 návody na vyčištění pečicí trouby ze surovin, které najdete v každé kuchyni.
1. Použití octa a sody bikarbony
Nejprve rozmíchejte sodu bikarbonu s trochou vody, aby vznikla pasta. Touto pastou potírejte pečicí troubu a všechna připálená místa. Nechte působit podle znečištění trouby i několik hodin, nejlépe do druhého dne. Potom mokrou houbičkou potírejte veškerou nečistotu, která se bude dát. Dále naneste ocet pomocí rozprašovače na znečištěná místa a opět otřete mokrou houbou. Později troubu zapněte na 50 °C a nechte působit kolem 20 minut. Čištění trouby tímto způsobem je účinné, ale na druhou stranu vám zabere spoustu volného času.
2. Soda bikarbona, citron a sůl
Ze sody bikarbony, citronu, soli a malého množství vody vymíchejte pastu, kterou naneste na vnitřek trouby. Nechte působit a následně omyjte vodou.
I mytí pomocí samotných citrónů je účinný způsob, jak vyčistit pečicí troubu. Alespoň dva citrony vyždímejte do nádoby s vodou, dejte tam i odšťavené půlky a vložte do trouby. Nechte působit v troubě podle znečištění minimálně půl hodiny při teplotě 250 °C, i déle. Po vychladnutí troubu vyčistěte houbou. Pokud ještě zůstala odolná špína na svém místě, tak ji zkuste postříkat citrónovou vodou a následně vyčistit.
3. Ocet a prášek do pečiva
Budete potřebovat:
- 250 ml octa
- 1 litr vody
- 50 g prášku do pečiva
Troubu vyhřejte alespoň na 150 °C, do pekáče nalijte vodu a přidejte ocet. Počkejte, až se kyselá pára s octem rozvaří a troubu vypněte. Nechte ještě působit, dokud trouba nevychladne. Do směsi octa a vody přidejte kypřicí prášek a omyjte touto směsí vnitřek trouby. Mastnota by měla povolit. Nakonec omyjte troubu čistou vodou.
Jednodušší čištění trouby
Čištění pečicí trouby si zjednodušíte tím, že před čištěním do ní dáte pekáč s horkou vodou a necháte ho tam několik minut nebo jej můžete zahřívat na 70 °C. Do vody můžete přidat saponát na nádobí. Jednodušším řešením se jeví použití přípravků určených k čištění trouby.
3 účinné přípravky na čištění trouby z Rakouska
Frosch Eko čistič grilů a trubek s aktivní sodou – přípravek obsahuje aktivní sodu, která důkladně rozpouští mastnotu, obtížně odstranitelné nečistoty a inkrustace. Čistič je ideální pro použití v kuchyni, neboť obsahuje přírodní složky. Je vysoce a rychle biologicky odbouratelný. Nastříkejte ho na znečištěná místa v troubě, nechte krátce působit a následně vytírejte mokrým hadrem. Nakonec vyleštěte suchým hadříkem.
Kronstar čistič na trouby a gril je dalším účinným přípravkem na čištění trouby. Díky svému složení si hravě poradí i se silným znečištěním. Odstraní připálené zbytky jídla i zaschlé nečistoty. Před použitím jej důkladně protřepejte a nastříkejte na vychladlý povrch trouby. Pomocí rozprašovače se dobře nanáší na znečištěný povrch a zajede i do těch nejobtížněji přístupných míst. Nechte působit 1 hodinu nebo při silném znečištění trouby i celou noc. Nakonec omyjte troubu vlhkým hadříkem a máte hotovo!
Dr. Beckmann čistič sporáku a trouby snadno a jednoduše odstraní těžké inkrustace, připečené nečistoty a mastnotu v troubě. Gelová formule eliminující pachy pronikne kromě svislých ploch do všech vrstev a odstraní i ty nejsilnější nečistoty. Před použitím jej zatřepejte a používejte jen pokud je studená trouba. Rovnoměrně aplikujte na plochy a troubu zavřete. Nechte působit podle znečištění trouby a poté důkladně omyjte vodou.
Pár slov na závěr
Věříme, že jsme vám našimi radami i tipy pomohli a některé z nich také vyzkoušíte. Čištění pečicí trouby už dále nebude pro vás noční můrou. Samozřejmě, důležité je čištění trouby neodkládat déle než 1 týden, ale čistit ji pravidelně. Potom to zvládnete levou zadní i pomocí klasických čistících prostředků.