Kategorie
 
 
 
 
 
Domácnost

Jak odstanit zápach z ledničky

I vás trápí zápach z ledničky? Mohou za to některé druhy potravin a jídel, ale také nepořádek, bakterie a zapomenuté zbytky pokrmů. Poradíme vám jednoduché tipy, díky kterým se stane nepříjemný zápach v ledničce minulostí. 

Jak odstranit zápach z ledničky

Jak odstranit zápach v ledničce jednou provždy

Známe to všichni. Občas něco vyteče, cosi se pokazí, další má intenzivní vůni. Řeč je o naší ledničce. Není snad nic nepříjemnějšího než otevřít ledničku a ucítit nepříjemný zápach. Abyste ledničku udrželi v dokonalé hygieně, měli byste se alespoň jednou měsíčně postarat o její rutinní hygienu. Pravidelným čištěním totiž zabráníte nejen nepříjemnému zápachu, ale také šíření bakterií, plísní či jiných nepříjemností. Chcete-li, aby vaše lednička zůstala voňavá ještě dlouho po umytí, je třeba přizvat si na pomoc i další pomocníky. 

 

1. Jedlá soda nebo kypřící prášek

K odstranění zápachu vám postačí i jedlá soda či kypřicí prášek, která jsou běžnou součástí vybavení snad každé kuchyně. Jedlou sodu nebo prášek jen jednoduše nasypte na talířek a vložte na pár dní do ledničky. Nepříjemný zápach by měl zmizet během několika hodin. Dobrou zprávou je, že tento trik bez problémů funguje i 2 – 3 měsíce. Jedlá soda je přitom výborným pomocníkem i při čištění ledničky. Stačí, když ji smícháte s teplou vodou a pořádně celou lednici vymyjete. 

 

Náš tip: Prohlédněte si kompletní seznam čištění ledničky v článku 6 kroků jak vyčistit ledničku. 

 

2. Ovesné vločky

Na podobné bázi pracují také neochucené ovesné vločky. Ty jen jednoduše nasypete do sklenice a nechte pár dní pracovat. Po použití však vločky vyhoďte a do mléka raději použijte nové.

 

Ovesné vločky – myaustria.cz

 

3. Káva

V případě, že nemáte po ruce ovesné vločky, postačí vám také zrnková káva. Tu stejně jako vločky nasypte do skleničky nebo misky a zanedlouho budete mít po nepříjemném zápachu. Káva totiž pracuje téměř okamžitě. Zajímavostí je, že kávu jako pohlcovač pachů používají i mnohé parfumerie, a to právě z důvodu její skvělé schopnosti neutralizovat vůně.

 

Zrnková káva – myaustria.cz

 

4. Ocet nebo šťáva z citronu

Výborným pomocníkem při zbavování různých pachů - tedy za předpokladu, že vaše lednička je vyčištěná a nejsou v ní žádné zkažené potraviny - je i ocet. Smíchejte stejný díl octa a vody a pořádně s ním ledničku umyjte. Stejně užitečná vám přitom umí být i šťáva z citronu. Citron jen jednoduše rozkrojíte na dvě poloviny, kterými následně vytíráte stěny i poličky ledničky a necháte zaschnout. Po dvou hodinách důkladně utřete ledničku vlhkým hadříkem.

 

Prekrojený citrón – myaustria.sk

 

5. Pohlcovač pachu v ledničce

Pro zajištění neutralizace pachů a čistoty potravin v ledničce můžete použít i přípravek Dr. Beckmann pohlcovač pachů do ledničky s přírodními výtažky limonenu. Gelová formulace filtruje částice, které se nacházejí ve vzduchu a následně je slučuje jako houba. 

 

Dr. Beckmann pohlcovač pachů do chladničky 40 g

 

Tento prostředek zachovává přírodní vůni potravin a zároveň šetří místo ve vaší ledničce. Vydrží vám minimálně dva měsíce.

 

Další užitečné informace

Chcete-li, aby vaše jednotlivých lednička byla v dobré kondici co nejdéle, velký důraz byste měli klást i při umísťování druhů potravin a zbytků jídel. I lednička, resp. její uspořádání, by mělo mít nějaká pravidla. Například maso by mělo být umístěno v samostatné přihrádce, ideálně dole. Sýry a tvaroh jsou přírodními pohlcovači pachů, proto je nikdy neskladujte vedle aromatických potravin nebo ryb. Ovoce a zelenina mají být uskladněny ve spodní části, a co je důležité, nikdy je před vložením do chladničky nemyjte – rychleji by se pokazily. 

 

„Ovoce ani zeleninu nikdy před vkládáním do chladničky nemyjte. Rychleji by se pokazila.“

 

Obaly potravin by v žádném případě neměly být v kontaktu se stěnami ledničky. Do ledničky také nikdy nevkládejte odkryté jídlo a uspořádejte jej vždy tak, abyste potraviny, které se mohou rychle pokazit, měli vždy na očích. Tímto způsobem velmi jednoduše předejdete jejich zbytečnému plýtvání. Do ledničky nikdy nevkládejte hrnce nebo jiné nádoby s horkým jídlem. Vyšší teplota totiž zvyšuje vlhkost a celkovou teplotu uvnitř a vytváří tak vhodné prostředí pro množení bakterií.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze