Kategorie
 
 
 
 
 
DIY - návody

Jak vyrobit domácí prací gel, prášek či aviváž?

Rádi zkoušíte nové věci a experimentujete s podomácku vyrobenými produkty? Rádi byste prali ještě ekologičtěji díky domácímu gelu či prášku na praní? A víte, jak vyrobit i domácí aviváž do praní? Ukážeme Vám, jak si jednoduše vyrobit domácí gel, prášek na praní a dokonce domácí aviváž. Připojíme pár tipů jak prát ekologičtěji bez námahy rychle a jednoduše.

Jak vyrobit domácí prací gel, prášek či aviváž?

Nový trend ve změně spotřebitelského chování přihlížející k ochraně a šetření životního prostředí se snaží prosazovat do popředí ekologičtější varianty zejména produktů denní spotřeby. Bez pochyb k této skupině produktů patří také prací prostředky. Na tuto změnu spotřebitelského chování samozřejmě reaguje také trh, dnes již pestrou nabídkou ekologických pracích prostředků od značek jako AlmaWin, Frosch, Planet Pure, Claro a jiné. A výroba domácího prášku, gelu či aviváže na praní je jednou z možností, jak žít ekologičtěji. Zastánci domácí výroby pracích prostředků vnímají především tyto výhody:

 

  • Cena – Náklady na výrobu domácího prášku na praní jsou nízké a postačí Vám 2 suroviny.
  • Účinnost – Vyperou prádlo stejně dobře jako běžné prací prostředky.
  • Šetrné – Neobsahují chemikálie, které by dráždily citlivou pokožku.
  • Ekologické – Neobsahují chemikálie, které znečišťují odpadní vodu.
  • Jednoduchá výroba – Nebojte se jejich výroba je velmi jednoduchá.

 

Jak vyrobit domácí prášek na praní?

Jak vyrobit domácí prášek na praní?

Na výrobu domácího prachu na praní Vám postačí 2 suroviny:

  • 1 kg sody na praní (Pozor nejde o jedlou sodu. Soda bikarbona na praní není vhodná. Soda na praní je uhličitan sodný.)
  • 100 g tuhého mýdla (Ideální je vybrat si přírodní mýdla)

 

Můžete použít například i Sebamed tuhé mýdlo, které je obzvlášť jemné.

 

Postup výroby:

Stačí, když tuhé mýdlo na struhadle nastrouháte najemno do hluboké misky. Přidáte sodu na praní a zamícháte. Pozor nepřivoňujte. Soda na praní může podráždit při vdechnutí sliznici. Potom už jen přesypte do uzavíratelné nádoby a hotovo.

 

Domáci prášek

Dávkování domácího prášku na praní:

Postačí 2 lžíce domácího prášku na praní do plné pračky znečištěného oblečení. Použít jej můžete pro bílé, barevné i černé oblečení. Může se stát, že při nízkých teplotách praní na černém oblečení zůstanou zbytky domácího prášku. V tomto případě bude vhodnější domácí gel na praní.

 

Jak vyrobit domácí gel na praní?

Jak vyrobit domácí gel na praní?

Domácí prací gel resp. „prací sliz“ si vyrobíte poměrně jednoduše pomocí těchto surovin:

  • 250 g mýdla na praní – Nastrouháte najemno pomocí struhadla. Sonett ekologické jádrové mýdlo s jemnou citrónovou vůní se postará o skvrny na vašem oblečení.
  • 250 g sody na praní
  • 10 l vody
  • Esenciální olej – Chcete-li aby prací gel měl specifickou vůni.

 

Postup výroby:

Nejdříve nalijete do kbelíku 5l vroucí vody. Potom vysypete najemno nastrouhané mýdlo. Promíchejte. Přilijete dalších 5 litrů horké vody. Během stálého míchání přidejte sodu na praní. Důkladně promíchejte. Nechte odstát 24 hodin. Sem - tam ho můžete promíchat. Domácí gel po 24 hodinách ztuhne do podoby „pracího slizu“, který můžete směle používat.

 

Domáci prací gel

Dávkování domácího pracího gelu:

Do plné pračky znečištěného oblečení budete potřebovat 250 ml domácího „pracího slizu“. Je ideální pro všechny typy prádla i na černé a dokonce i při nízkých teplotách praní.

 

Jak vyrobit domácí aviváž?

Jak vyrobit domácí aviváž?

Toužíte své prací prostředky obohatit i o výrobu domácí aviváže? Její výroba vám zabere sotva minutu. Její účinnost je stejná jako u klasické aviváže. Změkčí, provoní a zamezí elektrostatickému nabití. Postačí Vám tyto suroviny:

 

  • Ocet – Pro tzv. praní octem můžete použít lihový nebo jablečný ocet
  • Voda – Převařená nebo destilovaná voda.
  • Esenciální olej – Výběr podle osobních preferencí.

 

Postup výroby domácí aviváže:

Začneme smícháním octa a vody 1:1. Přidejte pár kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru. Pozor používejte koncentrované esenciální oleje, které se používají k výrobě kosmetiky.

 

Dávkování aviváže domácí výroby:

Nezapomeňte před každým použitím láhev protřepat. Stačí, když vlijte 2 lžíce do přehrádky na aviváž.

 

Pokud se vám přece jen do výroby domácích pracích prostředků nechce, nevadí. Mnoho společností již nabízí širokou paletu ekologických pracích prostředků. Stačí si jen vybrat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze