Kategorie
 
 
 
 
 
Praní

Jak odstranit zápach z pračky?

Bez pračky si nevíte v dnešní době představit vaši domácnost. Nicméně, co dělat když se šíří zápach z pračky? Jak jednoduše vyčistit pračku od zápachu, aby vaše prádlo po vyprání opět vonělo? Smrad z pračky neberte na lehkou váhu, může ovlivnit životnost vaší pračky.

 

Jak odstranit zápach z pračky?

Jaké jsou nejčastější důvody vzniku zápachu z pračky?

 

  • Usazené nečistoty, prací prášek, plíseň či vodní kámen v těsnění zásobníku ...
  • V útrobách praček servisních technici nejednou objeví ztracené ponožky či jiné kousky oblečení, které vám v pračce zázračně zmizely. Jako prevenci doporučujeme používat speciální kapsy na menší kousky oblečení, jako jsou ponožky a spodní prádlo.
  • Pokud pračku delší dobu nepoužíváte. V hadici na vypouštění vody, zůstává zbytková voda, která může časem zapáchat. Preventivním řešením proti zápachu z pračky je nechat pootevřené dvířka na pračce a také otvor na prací prostředek, které mohou být zdrojem nepříjemných pachů šířících se z pračky.
  • Gumové těsnění, je dalším zdrojem zápachu z důvodu častého používání krátkých pracích programů, které nemusí postačovat k rozpuštění pracího prášku a vyplavení všech nečistot z pračky.

 

Jak vyčistit pračku od zápachu?

Právě jste doprali a prádlo z pračky zapáchá. Jak pračku vyčistit? Zbavit se zápachu? Posvítíme si nyní na jednotlivé části pračky, které mohou být původcem šířícího se zápachu z pračky.

 

Buben

Buben můžete jednoduše vyčistit octem. Postačí vám do prázdné pračky nalít 1 l octa a zapnout program s 90 ° C. S octem to nepřehánějte, vyšší množství může poškodit těsnění. Pokud nemáte ocet můžete použít kyselinu citrónovou, kterou nasypete do zásobníku na prací prostředek a zvolíte prací program s 90 ° C.

 

jak vyčistiť buben v pracce

Náš tip: Pravidelně provádějte údržbový program praní s čističem praček, abyste předešli nepříjemným zápachem a skvrnám v okolí dvířek. A použijte Dr. Beckmann hygienický čistič praček, který prodlužuje životnost pračky, odstraňuje vodní kámen a zajistí svěžest.

 

Dr. Beckmann hygienický čistič praček

Dávkovací šuplík na prací prostředek

Pravidelnou měsíční údržbou dávkovacího šuplíku předejdete nejen zápachu, ale i flekům na oblečení. Stačí, když nádobku na prací prostředek propláchnětě horkou vodou. Nezapomeňte po každém praní, nechat dávkovací šuplík pootevřený.

 

davkovací šuplík v pračce čistenie

 

Těsnění

Při čištění těsnící gumy nepožívejte čisticí prostředky, mohly by poškodit její strukturu. Stačí gumu přetřít hadříkem namočeným v octu. Důkladně zajděte do všech zákoutí a na závěr přetřete vše suchým hadříkem. Po každém praní doporučujeme přetřít suchým hadrem.

 

tesneni v pračce čistení

 

Filtr v pračce

Každá pračka má totiž specifický návod pro čištění filtru. A proto filtr pračky doporučujeme čistit přesně podle návodu každé 3 měsíce. Pomoci vám může krystalická soda nebo ocet.

filtr v pračce čistení

 

Jak zápachu z pračky předcházet?

 

  • Necháváte pračku a dávkovací šuplík na prací prostředek vždy pootevřené.
  • Na drobnou prádlo používáte kapsy na praní.
  • Vyčistěte pračku alespoň jednou za ½ roku octem, kyselinou citrónovou nebo čističem praček.
  • Používáte správné prací prostředky v případě praní na nízkých teplotách. Častokrát zápach z pračky lze intenzivněji ucítit po praní černého prádla, které vylučuje příliš mnoho barvy, která se v pračce může usazovat. Doporučujeme proto používat prací prostředky na určené specificky na černé prádlo.
  • Snažte se střídat cykly is těmi na vysokých teplotách, aby se vyplavily nečistoty z pračky.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze