Kategorie
 
 
 
 
 
DIY - návody

Užitečné rady a tipy jak vyčistit autosedačky

Známe to všichni, stačí i malá chvilka nepozornosti a káva, zmrzlina či majonéza z bagety skončí na sedačce našeho auta. Své o tom vědí zejména rodiče malých dětí. Jak to už bývá zvykem, ne vždy tyto nevábně skvrny máme příležitost okamžitě vyčistit. Ty pak zaschnou a jejich pozdější odstraňování umí být pořádně náročné. Nemusí to tak být. Ukážeme vám, jak vytepat sedačky v autě rychle a jednoduše.

Užitečné rady a tipy jak vyčistit autosedačky

Čištění sedačky v autě

Čištění sedaček v autě vůbec nemusí být náročné. Nezáleží na tom, zda máte v autě látkové nebo kožené sedačky, ukážeme vám pár ověřených návodů, díky nimž bude jejich čištění doslova hračka.

 

Jak vyčistit látkové sedačky v autě

Čištění sedaček v autě se může zdát o něco náročnější, není to však nic nemožné. Prvním a zásadním krokem při čištění autosedaček je vysávání. Při vysávání je mimořádně důležité, abyste měnili polohy sedaček. Pouze tak se totiž dostanete i na místa v pohyblivých kloubech, kam byste se jinak pořádně nedostali.

 

K čištění sedačky můžete klidně využít i to, co máte doma. Řeč je o sodě. Smíchejte v 2dcl sklenici jedlou sodu s teplou vodou v poměru 1: 3 a následně tuto směs naneste kartáčkem na znečištěná místa. V případě, že jsou skvrny o něco odolnější, nechte směs působit minimálně půl hodinku a následně místo pořádně vyčistěte.

 

Jedním z dalších ověřených způsobů, jak vyčistit autosedačku je vyrobit si směs octa a běžného přípravku na nádobí a vody. Vyrobíte si ji velmi jednoduše. Na dno sklenice nalijete trochu octa, přidáte pár kapek saponátu na nádobí a vše zalijete teplou vodou. Postupovat přitom budete stejně, jako tomu bylo v prvním případě. Při silnějších skvrnách se vyplatí směs nechat jistou dobu působit, po vyčištění místo jen jednoduše očistíte čistou vodou a necháte vyschnout.

 

Sedačky v autě můžete klidně vyčistit také pomocí pracího prášku. Stačí, když ho pořádně rozmícháte v teplé vodě a vykartáčovat. Zde je však třeba připomenout, že je nezbytné vyčištěné místo pořádně propláchnout čistou vodou, protože by vám na vysušených místech mohly zůstat nehezké skvrny.

 

Nebudeme vám lhát, pokud chcete dosáhnout ty nejlepší výsledky, sáhnout byste měli po profesionálních přípravcích. Kvalitní tepovač na sedačky zvládne udělat tu nejšpinavější práci za vás. Velmi oblíbeným je zejména ten od Dr. Beckmann, který si hravě poradí i s těmi nejodolnějšími skvrnami od kávy či ovocného džusu.

 

Jak vyčistit kožené sedačky v autě

Stejně, jako tomu bylo u látkových sedačkách, i zde je velmi důležité, abyste je před čištěním pořádně povysávali. Také třeba klást důraz na čisticí pomůcky. Příliš tvrdé kartáčky by totiž mohly kůži poškrábat, ideální k použití je proto měkké hadříky, nejlepší jsou třeba z mikrovlákna. V případě, že si nejste zrovna jisti prostředkem, který se chystáte použít, vyzkoušejte ho nejdříve aplikovat na menší plochu, která není viditelná. Ideální je také čistit jen malé místa kolem fleků.

 

  • Olivový olej a ocet

Smíchejte zhruba jednu čtvrtinu poháru olivového oleje s polovinou sklenice octa a do takto připravené směsi nanášejte hadřík, kterým budete mýt skvrny. Pokud se bojíte, že vám vaše auto bude ještě dlouho páchnout po octu, jste na omylu. Olivový olej tento pach zmírní a z auto ho téměř okamžitě vyvětráte.

autosedačka

Na kožených sedačkách v autě se však rozhodně nevyplatí šetřit, a právě proto byste měli přizvat na pomoc profesionálů. V naší nabídce naleznete i kvalitní čistič na kůži, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Při čištění mějte na paměti, že kůže je mnohem náchylnější na poškození, proto se rozhodně nevyplatí riskovat. Ošetřování kožených sedaček v autě, resp. péče o ně, byste neměli zanedbat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze