Kategorie
 
 
 
 
 
Praní

Jak vybělit prádlo?

Zlobí Vás, že vaše bílé prádlo už nezáří bělostí? Zažloutlo vaše bílé prádlo a ztratilo svou žářivě bílou barvu?Či se vám dokonce podařilo bílé prádlo obarvit? Prozradíme vám pár rad, jak vybělit oblečení.

Jak vybělit prádlo?

Občas se stává, že navzdory naší snaze prát bílé prádlo odděleně, tak stejně vaše oblečení časem zažloutne nebo záclony zešednou. Pak je čas na bělení prádla. Jak na to? Jak vybělit prádlo, oblečení či dokonce záclony? Na bělení můžete využít několik bělicích prostředků, dokonce některé z nich najdete určitě doma. Připravili jsme pro vás pár jednoduchých postupů a metod pomocí, kterých se vaše zažloutlé či obarvené prádlo jednoduše vybělí.

 

Jak vybělit bílé prádlo domácími prostředky?

Při bělení prádla je důležité uvědomit si, že kromě vybělení nám záleží i na tom, aby se oblečení účinkům těchto bělicích prostředků nepoškodilo. A proto doporučujeme začít s bělením prádla nejdříve šetrnějším způsobem.

Bělení prádla pomocí soli

Bělení prádla pomocí soli

Jedno z nejtradičnějších a nejšetrnějších způsobů bělení prádla je pomocí soli. Používali ho i naše babičky na bělení oblečení či spodního prádla. Do nádoby s teplou čistou vodou nasypeme několik lžic soli. Doporučuje se poměr 1-2 lžíce soli na 3 litry vody. Vytvoříme si tak bělící solný roztok, do kterého ponoříme oblečení a necháme působit. Doporučuje se 3-5 hodin, avšak klidně i celou noc. Následně prádlo vyperte běžným způsobem v pračce.

 

Bělení prádla octem

Ocet je skvělý přírodní čistící prostředek na odstraňování skvrn šetrným způsobem. Dá se použít hned několika způsoby. Buď ponoříte oblečení do roztoku vody s octem na půl hodiny před praním nebo půl sklenice octa přidáte místo aviváže do praní. Kromě efektu bělení ocet odstraňuje zažloutlé fleky a prádlo dezinfikuje. Zápachu octa se nemusíte bát. Po vysušení oblečení z něj vyprchá.

 

Bělení prádla práškem do pečiva

Rovněž velmi šikovně vám umí pomoci prášek do pečiva pro dosažení zářivé bělosti vašeho oblečení. Do nádoby nasypte prášek do pečiva s vodou. Doporučuje se poměr 1 prášek do pečiva na 1 litr vody. Oblečení do roztoku ponořte a nechte působit. Následně klasicky vyperte v pracím prášku určeném pro praní bílého prádla. Velmi žádaný je například německý prášek Ariel Professional univerzální prášek díky jeho perfektním výsledkům při praní.

 

Jak vybělit zažloutlé či zabarvené prádlo pomocí účinných prostředků?

 Jak vybělit zažloutlé či zabarvené prádlo pomocí účinných prostředků?

Podařilo se vám nešťastnou náhodou zapomenout kus barevného oblečení v pračce, které jste vyprali s bílým prádlem? Zabarvilo vám nové oblečení bílé spodní prádlo? Vaše bílé prádlo časem zežloutne nebo zešedne? Máme pro Vás pár tipů jak obnovit jeho bělost.

 

Bělidlo

Kromě běžných způsobů bělení s prostředky, které najdete ve vaší domácnosti existují i ​​speciální přípravky, které vám pomohou vaše prádlo vybělit. Waschkonig práškové bělidlo pomocí aktivního kyslíku odstraní i zažloutlé skvrny pod pažemi či okolo límců košile. Pokud vám vyhovuje více tekutá forma bělidla nejznámějším je snad Vanish Oxi Action gel na odstranění skvrn z bílého prádla.

 

Waschkönig práškové bělidlo na odstraňování skvrn

Žlučové mýdlo

Pro další snadné odstranění skvrn na bílém prádle můžete použít přírodní žlučové mýdlo Dr. Beckmann. Navlhčete oblečení a následně na fleky naneste žlučové mýdlo. Nechte pár minut působit a následně vyperte v pračce s použitím pracího prostředku určeného na bílé prádlo.

 

Dr. Beckmann žlučové mýdlo Aloe Vera

Odbarvovač

Pokud se vám podařilo vaše oblečení omylem obarvit máme pro vás obzvlášť účinný odbarvovač nejen bílého prádla. Dr. Beckmann intenzivní odbarvovač prádla je velmi oblíbeným zachráncem při omylném zbarvení oblečení. Stačí když obsah sáčku vysypete do 6 l horké vody a necháte působit 4 - 24 hod podle stupně zabarvení. Následně už jen oblečení propláchnětě vodou a dejte běžným způsobem vyprat.

Dr. Beckmann intenzivní odbarvovač prádla

Náš tip: Nakolik barviva používané v textiliích jsou častokrát méně odolné vůči vysokým teplotám, doporučujeme při každém praní používat Waschkonig ubrousky do praní pohlcující barvu. Zabráníte tak omylem zbarvenému oblečení při praní.

bíle prádlo

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze